Přeskočit na hlavní obsah

ČERTOVY KAMENY, ROZHLEDNA ZLATÝ CHLUM, CHLAPECKÉ SKÁLY ANEB HALUŠKIÁDA 2018

Po sobotní Lysé hoře vedou v neděli moje kroky tentokrát do Jeseníků, kde se z původně menší soukromé akce stala turistická vycházka s účastí 30 osob. Naším hlavním cílem byla účast na Haluškiádě a s tím spojená turistická vycházka po okolí.
Naše kroky vedou nejdříve po žluté turistické trase, které je součástí turistického okruhu Za starými osadami.

U turistické chaty Čertovy kameny se jednak občerstvujeme a jednak po skupinkách se vydáváme na nedalekou skalní vyhlídku Čertovy kameny.

Čertovy kameny jsou skalní útvar nacházející se na severním úbočí Zlatého chlumu asi 3 km od Jeseníku. 40 m vysoký a 100 m dlouhý skalní útvar se nachází ve výšce 693 metrů a výstup je jištěn řetězy.

Z plošiny na vrcholku je pěkný pohled na Jeseník, Zlatohorsko a Rychleby či do údolí říčky Bělé, táhnoucí se od Jeseníku do Mikulovic a dále do polských rovin s výhledem až k Otmuchovskému jezeru.


Od Čerťáků vedly naše kroky dále po modré turistické trase prudce do kopce až na rozhlednu Zlatý Chlum.
Rozhledna Zlatý Chlum (875 m.) leží v Zlatohorské vrchovině zhruba 2,5 km od města Jeseník. Na kamennou, 26. metrů vysokou rozhlednu vede 145 schodů a ochoz se opak nachází ve výšce 901 m. 

Jižní výhled zachycuje celé pásmo Hrubého Jeseníku od Pradědu až k Šeráku
Od rozhledny se vracíme po červené turistické trase zpátky do Rejvízu, ale nejdříve se ještě zastavujeme u Chlapeckých skal.
Chlapecké skály někdy uváděné jako Chlapecké kameny, je izolované skalisko vysoké okolo 12 metrů v nadmořské výšce 880 m.
Před druhou hodinou jsme právě tak akorát včas zpátky v Rejvízu, kde...
... v penzionu Rejvíz je dnes poslední den Haluškiády, kde mají na výběr z několika druhů Halušek, my například zkoušíme klasický mix (špenátové, bylinkové, bryndzové) nebo pikantní mix (česnekové, valašské, cikánské).
FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/CQt2UA4WiDS8pviX7
INFO
Vzdálenost: 15 km
Nastoupané metry: 449 m.
Čas: 4:50 hod. / 3:24 hod. (čistý čas)

MAPA
www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=240049

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.