Přeskočit na hlavní obsah

ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO: 6) DEN: VYSOKÁ LÍPA - PRAVČICKÁ BRÁNA - BAD SCHANDAU - VYSOKÁ LÍPA

Poslední den ve Vysoké Lípě, resp. v Českosaském Švýcarsku, jsem navštívil Pravčickou bránu. Kvůli špatnému počasí jsem pak zbytek dne strávil v lázních Toscana Therme v Bad Schandau.
Nový, rozšířený cestopis z Českosaského Švýcarska ↣ 2011
(Kvalita fotografií, je ovlivněna tehdejšími možnostmi)

6) VYSOKÁ LÍPA - PRAVČICKÁ BRÁNA - BAD SCHANDAU - VYSOKÁ LÍPA ⤵
Počasí je čím dále horší, v kempu ale nezůstávám. V 10:30 vyjíždím k Pravčické bráně. Kolo nechávám schované za autobusovou zastávkou a vyrážím pěšky nahoruVýstup nepatří mezi ty nejlehčí, převýšení je kolem 200 metrů na  2,4 km. 
 Po chvíli se začne cesta klikatit a stoupat
Po zhruba půlhodině dorážím k bráně. Vypadá to, že bude pršet, takže výhledy nejsou nic moc. 
Pravčická brána je nejznámějším a nejobdivovanějším skalním útvarem Českého Švýcarska a symbol celé oblasti. Pod samotným pískovcovým masivem se nachází výletní zámeček Sokolí hnízdo.
Dno Pravčické brány leží v nadmořské výšce 415 m. Její rozměry jsou úctyhodné, s rozpětím oblouku u dna 26,5 m., je největším přírodním kamenným obloukem v pevninské Evropě. Výška otvoru je 16 m., šířka 7-8 m. a minimální tloušťka 3 m. Vrcholová plošina brány je 21 m nad jejím dnem.
Součástí areálu Pravčické brány je i několik vyhlídek, které se rozprostírají na okolních skalách a úpatí brány. 
Tyto skalní vyhlídky nabízí krásný pohled nejen na Pravčickou bránu samotnou, ale i na další dominanty Českého a Saského Švýcarska.
Malý Pravčický kužel.
360° FOTO
Po návratu, beru kolo a pokračuji podél Labe, za mírného deště, do Bad Schandau. Mířím zde do termálních lázní Toskana Therme, kde strávím příjemné 4 hodiny (tehdy 14 Euro, dnes  26 Euro (r. 2024)). Lázně nabízí wellness programy a Liquid Sound. Jedná se o tekoucí zvuk, koupání při barvách, vůních, tónech a světle. V bazénu i nad bazénem s teplou slanou vodou jsou umístěny reproduktory. Já využívám hlavně saunový svět, kde se nachází např. finská, se studenou párou, laconium, bylinná, potní, rudná jeskyně. O víkendu jsou lázně otevřené až do 24 hodin.
Po dobré relaxaci, se po 20 km zpáteční cestě, vracím do kempu  v 19:00 hod.
INFO
Vzdálenost: 41 km + pěšky 8,5 km
FOTOGALERIE
TRASA
MAPA
ODKAZY/TRASY

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.