Přeskočit na hlavní obsah

REJVÍZ - KOBERŠTEJN - LURDSKÁ JESKYNĚ - REJVÍZ / FREUDENŠTEJN

Krátká dubnová procházka po okolí Rejvízu. Naše trasa vedla na zříceninu hradu Koberštejn, přes Lurdskou jeskyni na Starém Rejvízu. Při zpáteční cestě jsme se ještě  navštívili pozůstatky hradu Freudenštejn.
REJVÍZ - KOBERŠTEJN - LURDSKÁ JESKYNĚ - REJVÍZ / FREUDENŠTEJN  

Z obce Rejvíz se vydáváme po cyklotrase č.55, rep. Opavské cestě na Starý Rejvíz
Kousek od cesty si všímáme studánky s názvem Pětadvacítkový pramen. Je vidět, že o studánku je staráno. Silný zdroj (2-3 l/s) studené, málo mineralizované horské vody, má výbornou chuť, tak ji vyzkoušejte, až tudy půjdete.
Hned za zatáčkou (vracečkou), kde se cyklotrasa č.55 spojuje s cyklotrasou č. 6074, odbočujeme z Opavské cesty. Čeká nás prudší výšlap v terénu ke zřícenině hradu Koberštejn.
Poslední část, kdy odbočujeme na zelenou turistickou cestu je velmi náročná. Vede přímo proti vrstevnicím, takže u tohoto prudšího výšlapu až do výše 912 m., počítejte, že se pořádně zadýcháte.

ZŘÍCENINA KOBERŠTEJN

Najdete ji pod Zámeckým vrchem (934 m.) nad údolím Černé Opavy.

Historie: O zřícenině hradu z konce 13. století se moc neví. Píše se že střežil zemskou stezku mezi Zlatými Horami a Vrbnem ze strany vratislavského biskupa či jižní hranici Niského knížectví a významnou kupeckou stezku ležící podél Černé Opavy. Domněnka je také, že Koberštejn byl pravděpodobně zbudován jako mocenský protipól nedalekému moravskému Quinburku.

Půdorys hradu je 85 × 100 metrů, dnes z něj zbylo 9 m vysoké torzo okrouhlé věže.
Kousek vedle se nachází kamenná vyhlídka, na kterou vede žebřík. 
Na vyhlídku v tomto období lezu velmi opatrně a jen na začátek vyhlídky. Z vyhlídky by měl být vidět Starý Rejvíz a okolní hory, při dobré viditelnosti i území Polska. 
Z vyhlídky scházíme po zelené turistické cestě až na rozcestí pod Koberštejnem. Podél skal pak pokračujeme po červené turistické cestě k Lurdské jeskyni. Na rozcestí červené a modré turistické trasy odbočuje červená turistická trasa do kopce k jeskyni, které se prakticky nachází na protějším vrchu Zámeckého vrchu.

LURDSKÁ JESKYNĚ

Poutní místo se nachází v mohutném skalním pásu na úbočí Zámeckého pahorku nad Starým Rejvízem, kde je v jednom z výklenků umístěn obraz Panny Marie s malým oltářním stolem.
Úcta k Panně Marii Lurdské se stala nedílnou součástí mariánského kultu zdejších obcí, které také poznaly léčivou sílu vody a prosperitu, kterou zdejší voda do kraje přinesla.
Lurdská jeskyně na Starém Rejvízu pochází z r. 1908. Tradice poutí zanikla v r. 1948. Místo bylo znovu objeveno r. 2003, opraveno a od r. 2009 zpřístupněno.
Od Lurdské jeskyně scházíme na cestu, po které nás doprovází červená a modrá turistická trasa. Na Starém Rejvízu se na chvíli zastavujeme u koní.
Na oběd se zastavujeme na Rejvízu (bohužel zatím jsem zde nebyl s žádnou restaurací spokojen).

FREUDENŠTEJN

Při cestě zpátky se ještě zastavujeme u obce Karlovice. Po žluté turistické trase přicházíme k nedaleké zřícenině, ale podle mě již k nevýznamnému pozůstatku hradu Freudenštejn, známého také jako Pustý hrádek či Karlovický hrádek. Hrad založil ve 13.st. zřejmě moravský markrabě a později český král Přemysl Otakar II.. V roce 1579 již z něho ale byla zřícenina. Z hradu se do současnosti mnoho nezachovalo. Výrazný je především val a příkop obepínající jádro hradu na severu, východě a jihu, a pak samotný pahorek jádra.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že se na hradě dochovalo hodně zdí, není tomu tak. Původní hradební zdi byly nějakými nadšenci rozebrány a postaveny z nich zcela nové zídky, bez návaznosti na původní dispozici.
INFO
Vzdálenost: 11 Km
Nastoupané metry: 313 m.
Celkový čas: 4:20 hodin
FOTOGALERIE
- Fotogalerie GF
- Zonerama
TRASA
- www.strava.com/activities/8865137309
- mapy.cz
MAPA
ZDROJE / ODKAZY
- www.hrady.cz/hrad-freudenstejn-freudenstein
- www.hrady.cz/lurdska-jeskyne-stary-rejviz
- www.hrady.cz/hrad-koberstejn-kobrstejn
- https://olomouc.rozhlas.cz/...
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Koberštejn

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.