Přeskočit na hlavní obsah

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP (transflektivním) displejem.
Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.
4) FENIX 8 NEBO EPIX 2 PRO ČI FENIX E ? + Srovnávací tabulka

Na blogu nepoužívám reklamy, Pokud se vám blog líbí nebo vám pomohl, budu rád, když mi koupíte kávu :) 

Má subjektivně elegantnější design, došlo k zúžení lunety a k zásadnímu přepracování uživatelského rozhraní, včetně aplikací, nastavení a stránek s aktivitami/tréninky. 
Díky novému software jsou hodinky svižnější, kontrastnější, mají jasnější displej, vyšší jas LED svítilny, vylepšené mapy, výkonnostní funkce atd.

Mezi nejdůležitější novinky patří:
> Mikrofon/reproduktor pro telefonování/osobní asistenty. 
  » Mikrofon umožňuje volání a přijímání hovorů přes hodinky (nemá eSIM, proto musíte mít telefon v dosahu).
  » Hlasový asistent (Siri Google nebo Bixby) umožňuje z hodinek, skrz telefon, posílat SMS, vytáčet kontakty (funguje podobně jako handsfree). 
  » Hlasové ovládání - s hodinkami můžete komunikovat i bez telefonu pomocí hlasových příkazů, jako je „spustit aktivitu“, „nastavit časovač na 5 minut“, „otevřít hudbu“, „uložit bod cesty“, "najdi můj telefon" nebo „zobrazit počasí“.
  » Přes záznamník hlasových poznámek si můžete přímo do hodinek nadiktovat, co vás v té chvíli napadne a nechcete to zapomenout (můžete k poznámce přidat i vaše souřadnice).
  » Reproduktor slouží také k přehrávání hudby z hodinek anebo vám z něj hlásí hodinky automatická kola dle metrik pro konkrétní sport.
> Manometr a funkce související s potápěním (ponor do 40 metrů)
> Indukční tlačítka, díky nimž nejsou v pouzdře žádné otvory a voda se tak nedostane do hodinek.
> Menu je přehlednější a lépe graficky zpracované
> Došlo, díky tenčí lunetě, k zvětšení velikost displeje u nejmenší a střední velikosti hodinek (1,2" na 1,3" a z 1,3" na 1,4"). Nejmenší velikost displeje se zvětšila z 30,4 mm (1,2") na 33 mm (1,3"), střední z 33 mm (1,3") na 35,56 mm (1,4") a největší velikost zůstala stejná 35,56 mm (1,4"). 
> Vylepšené mapy TopoActive s lepším zobrazením a detailnějším stínováním.
> Pokročilý silový trénink ke zvýšení výkonnosti pomocí cílených silových tréninků. Obsahuje různé posilovací a kompenzační cvičení pro rozličné aktivity (prostřednictvím Garmin Connect).
> Funkce Garmin share (video návod) umožnuje posílání tras, trasových bodů, trénink nebo jiného obsahu mezi kompatibilními zařízeními, které mají Garmin share funkci.
Dynamické plánování okružní trasyPokud si necháte navrhnout trasu hodinkami a minete odbočku nebo prostě chcete se vydat jinudy, hodinky vám přepočítají trasu, tak, aby byla dodržena její délka.
> Funkce rychlého odemknutí dotyku (dočasně odemkne dotyk, například pro mapu během tréninku).
> Garmin messenger po propojení s aplikací v mobilu (Garmin messenger), umožňuje odesílat zprávy z displeje hodinek jak přes Android, tak Apple iPhone. Jedná se o přímo Garmin komunikační aplikaci, která není propojená s jinými messengery ani SMS.
> Další novinky jsou např. sledování obtížnosti lyžování, předpověď výsledků založena na trase a počasí, hodnocení přínosu cvičení, automatický přechod (např. u triatlonu), připravenost k tréninku, předpověď výsledku, funkce Po cestě nebo navigace Nextfork. Další novinky najdete níže, pod bodem 5.

2) GARMIN EPIX 2 PRO (gen.2)

Oproti Fenix 8 a Fenix Ezde najdete starší software s méně svižnějším uživatelským prostředím. Displej je také starší generace oproti Fenix 8 a Fenix E a LED svítilna o trošku méně svítí jak u Fenix 8 (Fenix E ji nemá).
Samozřejmě tu chybí další novinky a vylepšení, které přinesl Fenix 8 a které si můžete přečíst výše. Např. možnost telefonování, manometr a funkce související s potápěním (ponor do 40 metrů) nebo užší luneta, díky čemuž došlo ke zvětšení displeje u malé a střední verze.
Mají stejný snímač srdeční frekvence Elevate 5 a satelitní technologii SatIQ. Tato technologie určuje optimální režim GPS na základě prostředí. Dokáže určit kdy je potřeba vícepásmový GNSS a kdy GPS s nízkým výkonem a současně optimalizuje využití baterie. V nabídce ale chybí satelitní systémy QZSS a Beidou. Interní paměť zůstala 32 GB.
Najdete tu také Garmin Pay, ranní zprávu, spánkového poradce, přehled zdravotního stavu, skóre vytrvalosti, tréninková zátěž, připravenost k tréninku, tempo s korekcí sklonu a mnoho dalšího.
Pokud beru výdrž baterie, tak u Epix 2 PRO u střední 47 mm verze je spotřeba se zapnutou GPS až 42 hodin (30 hodin při trvale zapnutém displeji) oproti Fenix 8 až 47 hodin (37 hodin při trvale zapnutém displeji). Více níže ve srovnávací tabulce.

3) GARMIN FENIX E

Garmin přišel i s Fenix E, což má být ekonomičtěji varianta. Ten ale spíše konkuruje staršímu Epix 2, tedy ani ne Epix 2 PRO. 

Prodává se jen v jedné velikosti 47 mm (střední) a jen se skleněným sklíčkem, tedy bez safírové verze. Paměť je tu také jen 16 GB a chybí zde také LED svítilna.
Displej AMOLED  je s rozlišením 416x416 bodů, tedy stejný jak v této velikosti u Epix 2 PRO. 

Na jednu stranu Fenix E běží na stejné platformě operačního systému jak Fenix 8, takže tam kde to senzory dovolí, získáte stejný softwarový zážitek jako Fenix ​​8Najdete tu funkce, které má společné s Fenix 8 a které Epix 2 PRO nemá, např. hodnocení přínosu cvičení, předpověď výsledků založena na trase a počasí, Automatický přechod (např. u triatlonu), předpověď výsledků. Také displej je novější jak u Epix 2. 

Na druhou stranu je tu více důvodů, proč bych si zvolil raději Epix 2 PRO.
Nejvíce mě mrzí, že je zde starší snímač srdečního tepu Elevate 4, když už starší Epic 2 PRO má Elevate 5, tedy stejný jak nový Fenix 8. Z toho důvodu nebude monitorování zdraví tak přesné a EKG zde nenajdete ani v budoucnu
Nenajdete tu i možnost telefonování, funkci měření teploty pokožky, manometr, vícepásmovou GPS, čímž také technologii SatIQ, která určuje optimální režim GPS na základě prostředí a současně optimalizuje využití baterie. 

4) FENIX 8 NEBO EPIX 2 PRO ČI FENIX E ? + Srovnávací tabulka

Pokud vám nebude chybět telefonování, hlasový asistent a hlasové vyhledávání, možnost ponořit se do 40 metrů, vylepšené mapy. Pokud oželíte modernější vzhled a svižnější systém s lepším uživatelským rozhraním, Epix 2 PRO by vám měl stačit.
Do srovnání jsem dal většinou funkce, které jsou rozdílné. Pokud zde vidíte chybu nebo by jste do tabulky něco přidat, napište do komentářů.

Obchody zatím nenabízejí všechny verze, tak jsem pro srovnání cen použil v tabulce ceny z webu garmin.cz. V obchodem je najdete o něco levnější.

– Přidán mikrofon/reproduktor pro hovory/osobní asistenty
– Přidán hloubkoměr a funkce související s potápěním
– Zvětšení velikosti displeje pro nejmenší hodinky (z 1,2” na 1,3 a 1,3” na 1,4”)
- Hardware: AMOLED se dodává ve třech velikostech: 43/47/51 mm
- Hardwarové vybavení: Nový kryt senzoru chrání mikrofon a barometr (mezi tlačítky)
- Hardware: Nový design tlačítek odolný proti úniku vody pomocí indukčních tlačítek, takže v pouzdře není žádný skutečný otvor
- Přidány funkce pro rekreační potápění/apnoe, do hloubky 40 m s certifikací EN13319
- Přidány funkce pro potápění bez přístrojů a čas na hladině (widgety/datové stránky atd...)
- Přidán přístup k telefonnímu asistentovi prostřednictvím mikrofonu/reproduktoru (pomocí telefonu).
- Přidáno přijímání telefonních hovorů prostřednictvím mikrofonu/reproduktoru (pomocí smartphonu)
- Přidán záznamník hlasových poznámek (na hodinkách)
- Přidán nový offline hlasový asistent
- Přidána nová změna uživatelského rozhraní pro zvětšení poloměru map
- Přidáno nové rychlé přepínání map na sever
- Přidána nová nabídka rychlého přístupu k výběru vrstev map
- Přidána funkce rychlého odemknutí dotyku (dočasně odemkne dotyk, například pro mapu během tréninku)
- Přidán nový systém nabídky „Aktivní navigace“ při navigaci na trati/cestovním bodě apod.
- Přidána nová konsolidovaná funkce „Uloženo“ pro vyhledávání uložených tras/cestovních bodů atd.
- Přidáno nové dynamické trasování okružní jízdy, které umožňuje automatickou změnu trasy v polovině cesty, aby se dosáhlo zadané vzdálenosti, pokud se odchýlíte od trasy (např. nastaveno na 5 mil).
- Přidána připomínka vzdálenosti „Nastavit cíl“, která vám připomene, že se máte otočit po ujetí poloviny trasy
- Přidána možnost sledování obtížnosti lyžování
- Přidány plány silového tréninku (4-6 týdnů, prostřednictvím služby Garmin Connect)
- Přidán nový editor ciferníků a nové ciferníky hodinek
- Přidána nová aplikace Odpočítávání, pro odpočítávání času do různých dat/událostí
- Přidány nové režimy zaměření
- Přidáno nové online zpracování problematických tras GPS, které využívá data z interních snímačů hodinek k jejich opravě
- Zásadní přepracování uživatelského rozhraní, včetně widgetů, nastavení a stránek s aktivitami/tréninky
- Přepracované centrum oznámení tak, aby zahrnovalo oznámení založená na aplikaci Garmin (např. ranní hlášení nebo denní přehled).

6) ZDROJE/ODKAZY

Zdroj fotek: www.garmin.cz


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.