Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN: 3) FAKTORY SKÓRE SPÁNKU

 😴 O kvalitě vašeho spánku rozhoduje více faktorů. Každý z nich se podílí na celkové kvalitě spánku. Každá fáze je jedinečná a jiným způsobem důležitá a v různé míře spojena se specifickými regeneračními účinky. Například spánek REM podporuje kognitivní funkce a paměť. Hluboký spánek je spojen s obnovou energie, opravou a regenerací buněk a udržováním zdravého imunitního systému.
Články - Garmin
Na blogu nepoužívám reklamy, Pokud se vám blog líbí nebo vám pomohl, budu rád, když mi koupíte kávu :)

⏩ 3) FAKTORY SKÓRE SPÁNKU

Po otevření lišty "Faktory skóre spánku" se vám zobrazí slovní vyjádření a trvání jednotlivých faktorů skóre spánku. 
Pokud se chcete podívat na podrobnější údaje, stačí kliknout na některou z fázích spánku.
Dozvíte se zde hodnocení jednotlivé fáze spánku, včetně grafického zobrazení, v jakých se hodnotách by jste se měli pohybovat a tipy pro lepší spánek.
OBSAH

Při výpočtu skóre spánku se zohledňuje šest hlavních faktorů:

1) TRVÁNÍ

Délka označuje čas strávený spánkem.
Množství spánku, které potřebujete, závisí na různých faktorech. I když se potřeby spánku mezi jednotlivci výrazně liší, obecně platí:
13 až 18 let 8 až 10 hodin za noc.
Dospělí 7 a více hodin.
Senioři 7 až 8 hodin.

2) STRES

Stres označuje objem stresu v poměru k regeneraci těla během spánku. Tento faktor započítává srdeční tep i jeho variabilitu (VST). Přiměřená průměrná úroveň stresu během spánku je 15 nebo menší. 
Stres má obecně negativní vliv na kvalitu spánku a průběh spánkových cyklů. 

3) HLUBOKÝ

Hluboký spánek je nezbytný k regeneraci sil organismu a nervového systému a přispívá k lepšímu myšlení, kreativitě a paměti. V této fázi spánku je náročné vás probudit a když se to podaří budete dezorientovaní.

4) LEHKÝ

Lehký spánek je první fáze spánkového cyklu, přičemž se tělo připravuje na hluboký spánek. Během této doby dochází k poklesu srdečního tepu, zpomalení dýchání, uvolnění svalů a snížení tělesné teploty. Lehký spánek je důležitý pro celkovou regeneraci těla, tkání.

5) REM

REM fáze se považuje za aktivní formu spánkového cyklu, která je nezbytná pro zpracovávání informací, řešení problémů a třídění vzpomínek, abyste si je pak mohli snadno vyvolat. 
Během spánku ve fázi REM je aktivita mozku vysoká, dochází k rychlým pohybům očí přes zavřená víčka (40-60 za minutu).
Nedostatek REM spánku může vést k oslabení paměti, snížení schopnosti učit se nové informace a zhoršení emoční regulace.

6) BDĚNÍ/NEKLID

Klidný a souvislý spánek umožňuje tělu plynule procházet všemi fázemi. Probudíte se pak svěží a plní energie. Chvilky neklidu jsou během spánku přirozené, ale příliš neklidný či přerušovaný spánek negativně ovlivní skóre spánku.

1) TRVÁNÍ

Množství spánku, které potřebujete, závisí na různých faktorech. Potřeby spánku mezi jednotlivci výrazně liší.
» Obecné doporučení pro různé věkové skupiny:
13 až 18 let 8 až 10 hodin za 24 hodin
Dospělí 7 a více hodin za noc
Senioři 7 až 8 hodin za noc
» Někteří lidé potřebují méně než sedm hodin, zatímco jiní mohou potřebovat více a to v důsledku genetických faktorů a dalších důvodů.
» Obecně platným předpokladem je, že lidé dosáhnou odpovídajícího množství spánku, pokud se probouzejí s pocitem, že jsou dobře odpočatí a během dne podávají dobrý výkon.
» Ti, kteří spí 7 a více hodin denně, mají o 50 % vyšší pravděpodobnost, že dosáhnou hodnoty Body Battery 80 nebo vyšší, než ti, kteří nespí.
» Pravidelný spánek kratší než sedm hodin denně je u dospělých spojen se špatným zdravotním stavem, včetně zvýšení tělesné hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti 30 a více, cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, mrtvice a deprese.

2) STRES

Je přirozenou reakcí na potíže a změny v našem prostředí, které se projevují v těle i mysli. Stres má obecně negativní vliv na kvalitu spánku a průběh spánkových cyklů.

> CO ZPŮSOBUJE STRES VE SPÁNKU
» Nadměrný čas strávený u obrazovky
Vystavení se chytrým telefonům, tabletům nebo televizi před spaním může stimulovat mysl, což přispívá k úzkosti a potížím se spánkem.
» Příjem kofeinu a alkoholu
Konzumace těchto látek, zvláště těsně před spaním, může ovlivnit kvalitu spánku a zvýšit úzkost.
» Nedostatek pravidelnosti
Nepravidelný plán spánku může narušit vnitřní hodiny těla, což vede k úzkosti ze spánku.

> JAK SNÍŽIT MÍRU STRESU V DOBĚ SPÁNKU
» Vytvořte si spánkový režimu
Zkuste dodržovat pravidelný spánkový režim, usínat a probouzet se každý den ve stejnou dobu - v týdnu i o víkendu. Podporujete tím pravidelný spánkový cyklus a ti, kteří spí nejkonzistentněji, mají také více REM spánku.
» Zlepšete spánkovou hygienu
Vyhýbejte se alkoholu a kofeinu v pozdějších hodinách dne a nejezte těsně před spaním. Mezi další užitečné strategie patří minimalizace času stráveného u obrazovky a udržování chladného, tmavého a tichého prostředí pro spánek.
» Upřednostněte denní cvičení
Pravidelné cvičení pomáhá zlepšit odbourávání stresu i kvalitu spánku. Necvičte večer.
» Provádějte dechové cvičení
Další osvědčenou strategií, která vám pomůže snížit stres a zlepšit spánek, jsou dechové cvičení. Tato osvědčená dechová technika, dokáže rychle a účinně snížit úroveň stresu.

> RIZIKA, DOPADY STRESU A NESPAVOSTI
» Vysoká úroveň stresu zhoršuje spánek tím, že prodlužuje dobu, po kterou usínáme.
» Z dlouhodobého hlediska je nespavost často důsledkem chronického stresu.
» Krátkodobá nespavost je obvykle spojena s akutním stresem nebo traumatickým zážitkem.
» K zvýšenému stresu přispívají změny fází spánkových cyklů.
» Jedním z nejvýznamnějších způsobů, jak může stres narušit spánkový cyklus, je snížení množství lehkého a hlubokého spánku, kterého se vám dostane každou noc.
» U lidí, kteří zažívají chronický stres, může dojít ke zkrácení doby strávené hlubokým spánkem a k narušení spánku REM.
» Čím více člověk spí, tím menší je pravděpodobnost, že bude trávit čas v režimu vysokého stresu.

> ZDROJE/ODKAZY
- www.apa.org/news/press/releases/stress/2013/sleep
- www.bcm.edu/news/how-stress-can-affect-your-sleep
- www.whoop.com/us/en/thelocker/how-stress-impacts-sleep-patterns

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.