Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN: 4) JAK SE VAŠE TĚLO CHOVÁ BĚHEM SPÁNKU (SRDEČNÍ TEP, DÝCHÁNÍ, NOČNÍ VST, PULZNÍ OXYMETR)

😴 Na časové ose se můžete podívat na fáze spánku v jeho průběhu. Spolu s nimi si můžete také zobrazit hodnoty srdečního tepu, Body Battery, pulzního oxymetru, dýchání, noční VST a bdění/neklid. Zobrazit si také můžete tyto hodnoty za 7 dní a 4 týdny.
Na blogu nepoužívám reklamy, Pokud se vám blog líbí nebo vám pomohl, budu rád, když mi koupíte kávu :)

⏩ 4) JAK SE VAŠE TĚLO CHOVÁ BĚHEM SPÁNKU 

OBSAH (přímé linky)
A) VE ZKRATCE
       1) SRDEČNÍ TEP
      2) BODY BATTERY
      3) DÝCHÁNÍ
      4) NOČNÍ VST
Tyto hodnoty si můžete zobrazit na časové ose spánku: Connect → Více (vpravo dole) → Statistiky zdraví → Režim spánku.

A) VE ZKRATCE

1) BDĚNÍ/NEKLID
Vrstva bdění a neklidu na časové ose spánku ukazuje, kdy jste byli během spánku neklidní a kdy jste byli plně vzhůru.
2) SRDEČNÍ TEP
Při usínání klesá teplota lidského těla a ostatní svaly se uvolňují, přičemž se vaše tepová frekvence, krevní tlak a dechová frekvence zpomalí pod rozsah typický pro klidovou srdeční frekvenci. U zdravých dospělých osob se obvykle pohybuje mezi 40-60 údery za minutu, u sportovců nebo fyzicky aktivních jedinců může být nižší.
3) BODY BATTERY
Body Battery označuje aktuální energetické rezervy vašeho těla. Hodnota 60 a vyšší znamená poměrně dobrou ranní úroveň Body Battery. Vyšší hodnoty jsou známkou lepšího, regenerativního spánku. Konečná hodnota také záleží jak náročný jste měli den ať po zdravotní stránce, psychického stresu nebo fyzického zatížení (případně po alkoholu, lécích,...). Pokud ulehnete ke spánku s nízkou hodnotou, nečekejte na konci noci vysokou hodnotu.
4) PULZNÍ OXYMETR
Hladina kyslíku může být také ovlivněna nadmořskou výškou, aktivitou a zdravím jednotlivce. Normální hladina kyslíku je obvykle 95 % nebo více. Pokud se hodnoty pulzního oxymetru pohybují v tomto rozmezí, znamená to, že vaše tělo je zregenerované a vy tak můžete dosáhnout dobrých sportovních výkonů.
Hodnota pod 92% je už znepokojivá (např. u spánkové apnoe je kolem 90%). Počítejte s tím, že měření hodinkami není ale úplně přesné.
Další informace najdete v samostatném článku: Pulzní oxymetr - měření a výsledky.
5) DÝCHÁNÍ
Obecně platí, že nižší dechová frekvence během spánku je známkou dobré fyzické kondice. Běžná dechová frekvence dospělého člověka v klidovém stavu je obecně mezi 12 a 20 dechy za minutu, ale hodnoty se u různých lidí liší.
6) NOČNÍ VST (variabilita srdečního tepu)
Vaše VST se mění s tím, jak procházíte jednotlivými fázemi spánku. Při přechodu do fází lehkého a hlubokého spánku vaše VST celkově klesá, jakmile přejdete do fáze REM neboli rychlých očních pohybů, situace se obrátí a VST stoupá.

B) PODROBNĚJI

1) SRDEČNÍ TEP

Při usínání klesá teplota lidského těla a ostatní svaly se uvolňují, přičemž se vaše tepová frekvence, krevní tlak a dechová frekvence zpomalí, aby se přizpůsobily menším energetickým potřebám, pro udržení všech vitálních funkcích člověka během normálního spánku.
Poznání srdeční frekvence v různých stavech, zejména ve spánku, je nezbytné pro posouzení celkového zdravotního stavu a pohody.

Hodnoty "Srdečního tepu" můžete zobrazit na časové ose spánku.
» Connect → Více (vpravo dole) → Statistiky zdravíRežim spánku - karta Skóre spánku).
> MĚNÍ SE TEPOVÁ FREKVENCE BĚHEM SPÁNKU ?
Dobrý spánek má několik fází a v každé z nich se mění tepová frekvence.
- V prvních fázích lehkého spánku se srdeční frekvence začíná zpomalovat.
- Ve fázi hlubokého spánku dochází k poklesu krevního tlaku a srdeční frekvence směrem k nejnižším hodnotám. Srdce si tak dopřeje tolik potřebnou přestávku a může se zotavit a obnovit.
- Během REM spánku (rychlý pohyb očí), kdy se člověku zdají sny, se srdeční frekvence opět zvyšuje a vykazuje vysokou variabilitu (je odrazem vašich snů), která může přesáhnout variabilitu pozorovanou během bdělého stavu.

> JAKÁ JE NORMÁLNÍ HODNOTA SRDEČNÍ FREKVENCE ?
Během spánku je normální, že se srdeční frekvence člověka zpomalí pod rozsah typický pro klidovou srdeční frekvenci. U zdravých dospělých osob se obvykle pohybuje mezi 40-60 údery za minutu, u sportovců nebo fyzicky aktivních jedinců může být nižší.

> CO ZPŮSOBUJE NÍZKOU SRDEČNÍ FREKVENCI ?
Nižší tepová frekvence může signalizovat zdravější srdce, jako je tomu u sportovců nebo zdravotní potíže jako je borelióza, anorexie, spánková apnoe, ale také některé látky a léky. Nižší klidovou frekvenci mají také senioři.

> CO ZPŮSOBUJE VYSOKOU SRDEČNÍ FREKVENCI VE SPÁNKU ?
Vysoká srdeční frekvence je spojena s delším usínáním a nižší kvalitou spánku a také se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Srdeční frekvence se může dočasně zvýšit z řady normálních důvodů, od stresu po cvičení, a sama se zpomalit. S postupujícím těhotenstvím také může srdeční frekvence stoupat. V některých případech může vysoká srdeční frekvence signalizovat zdravotní potíže.

> HISTORIE HODNOT
Na časové osy spánku si můžete zobrazit graf hodnot "Klidový srdeční tep" a "Skóre" (spánku) za 7 dní nebo 4 týdny. U 1 roku uvidíte jen skóre spánku.
> ZDROJE:
www.health.harvard.edu/blog/how-does-sleep-affect-your-heart-rate-2021012921846
www.nature.com/articles/1300146

2) BODY BATTERY

Body Battery označuje aktuální energetické rezervy vašeho těla. Její hodnota by měla být obecně nejvyšší po probuzení z klidného nočního spánku.
Vaše vnímání toho, jak se cítíte a hromadící se účinek stresu a kvality spánku nemusí být vždy v souladu. To platí zejména v případě, že několik dní po sobě dosáhnete horní nebo dolní hranice Body Battery.

Hodnoty "Body Battery" můžete zobrazit na časové ose spánku.
» Connect → Více (vpravo dole) → Statistiky zdraví → Režim spánku - karta Skóre spánku.
> JAKÁ JE NORMÁLNÍ HODNOTA RANNÍ BODY BATTERY ?
Hodnota 60 a vyšší znamená poměrně dobrou ranní úroveň Body Battery. Vyšší hodnoty jsou známkou lepšího, regenerativního spánku.

> CO ZPŮSOBUJE NIŽŠÍ SKÓRE BODY BATTERY ?
Vyšší úroveň stresu a tím k nižší skóre může způsobit jasné světlo, hlasité zvuky, konzumace alkoholu nebo jiných stimulantů, nadměrná fyzická aktivita, vyčerpání, zdravotní problémy, bolest, nemoc, nadměrné teploty, převalování nebo časté noční buzení.


> HISTORIE HODNOT
Na časové osy spánku si můžete zobrazit graf hodnot "Body Battery" a "Skóre" (spánku) za 7 dní nebo 4 týdny. U 1 roku uvidíte jen skóre spánku. 

3) DÝCHÁNÍ

Většinou se nadechujete a vydechujete po celý den i noc podvědomě, aniž byste na to mysleli. Důvodem je, že frekvenci dýchání – stejně jako srdeční tep – řídí váš vegetativní nervový systém (VNS).
Hodnota dechové frekvence při spánku je užitečná pro sledování celkového zdraví, tělesné a duševní pohody.

Hodnoty "Dýchání" můžete zobrazit na časové ose spánku.
» Connect → Více (vpravo dole) → Statistiky zdraví → Režim spánku - karta Skóre spánku.
> MĚNÍ SE HODNOTA DÝCHÁNÍ BĚHEM SPÁNKU ?
Také spánková dechová frekvence člověka se během noci přirozeně mění v závislosti na tom, v jaké fázi spánku se nachází.
Většina lidí ve spánku dýchá pomaleji a dýchání se s každou další fází spánku vyrovnává a stává se méně proměnlivým.
Ve fázi spánku REM (rychlý pohyb očí) se dechová frekvence člověka stává méně stabilní a zvyšuje se spolu s dalšími měřeními, jako je krevní tlak a srdeční frekvence.
Poznámka: V hlubokém spánku jsem si všimnul, že se mi oproti lehkému spánku rychlost dýchání mírně zvyšuje.

> JAKÁ JE NORMÁLNÍ DECHOVÁ FREKVENCE VE SPÁNKU ?
Obecně platí, že nižší dechová frekvence během spánku je známkou dobré fyzické kondice.
Běžná dechová frekvence dospělého člověka v klidovém stavu je mezi 12 a 20 dechy za minutu, ale hodnoty se u různých lidí liší. Dechová frekvence pod 12 nebo více než 25 dechů za minutu v klidu je považována za neobvyklou.
Normální dechová frekvence během spánku se liší podle věkových kategorií.
Děti 18-30krát (6-12 let), dospívající 13-21krát (13-17 let), dospělí 12-20krát (nad 18 let), starší lidé (nad 60 let) mají frekvenci 12-28krát za minutu. U lidí nad 80 let mohou být hodnoty 10-30 za minutu.

> CO JE DŮSLEDKEM ZMĚNY HODNOT DECHOVÉ FREKVENCE ?
Změny dechové frekvence mohou upozornit na změny ve vaší fyzické kondici, zdraví, duševní pohody nebo hormonálním cyklu.
» Nízká dechová frekvence může způsobit spánková apnoe, ale také stavy které nesouvisejí s poruchou spánku. Příliš pomalá dechová frekvence, nazývaná také bradypnoe způsobuje např. respirační stavy (pálení žáhy), určité léky, srdeční stavy, alkohol, nelegální drogy, metabolické stavy (tyto stavy jsou ovlivněny faktory jako jsou dieta, fyzická aktivita, hormonální hladina a celkové zdraví jedince) nebo jiné zdravotní potíže.
» Vysoká dechová frekvence se nazývá tachypnoe. Mezi zdravotní stavy, které k ní mohou přispět patří: astma, zápal plic, alergické reakce, chronická plicní porucha nebo otrava oxidem uhelnatým, obezita a také stres, úzkost, infekce.

> HISTORIE HODNOT
Na časové osy spánku si můžete zobrazit graf hodnot "Dýchání" a "Skóre" (spánku) za 7 dní nebo 4 týdny. U 1 roku uvidíte jen skóre spánku.
Poznámka: Pokud budete mít ruku pod tělem nebo bude proudění krve omezeno jiným způsobem, mohou být naměřené hodnoty nesprávné.
> ZDROJE/ODKAZY

4) NOČNÍ VST (variabilita srdečního tepu)

VST označuje neustále proměnlivou dobu mezi jednotlivými údery srdce. Variabilita srdečního tepu (VST) vám pomůže lépe porozumět tomu, jak se vaše tělo vyrovnává s nároky života a okolního prostředí.
Noční VST je trend jednotlivě naměřených hodnot VST snímaných průběžně během noci. Na časové ose se zobrazuje jako křivka s přírůstky po pěti minutách. K výpočtu stavu VST se počítá průměrná noční VST za posledních sedm dní.
Noční VST není totéž jako stav VST, i když spolu obě hodnoty souvisejí. Noční VST ukazuje jednotlivé hodnoty, zatímco stav VST je průměrný, dlouhodobý souhrn.

Hodnoty "Noční VST" můžete zobrazit na časové ose spánku.
» Connect → Více (vpravo dole) 
 → Statistiky zdraví → Režim spánku  → Na kartě "Skóre spánku" listujte doprava, najdete ji úplně vpravo.
> PODLE ČEHO SE MĚNÍ HODNOTA VST BĚHEM SPÁNKU ?
Vaše VST se mění s tím, jak procházíte jednotlivými fázemi spánku.
- Nižší VST: Při přechodu do fází lehkého a hlubokého spánku vaše VST celkově klesá, ačkoli odchylky mezi jednotlivými údery se mohou zvyšovat.
- Vyšší VST: Jakmile přejdete do fáze REM neboli rychlých očních pohybů, situace se obrátí VST stoupá a snižují se změny mezi jednotlivými údery.
Podle fází spánku:
1) Lehký spánek
Během lehkého spánku se zpomalují pohyby očí a svalová aktivita. VST může zůstat relativně stabilní nebo se mírně snížit ve srovnání s bděním. Obecně však VST stále zůstává na mírné úrovni.
2) Hluboký spánek
Zcela ustane pohyb očí. Aktivita svalů se ještě více zpomalí a poklesne tlak. Srdeční tep a frekvence dýchání klesnou na nejnižší úroveň během spánku. Tato fáze, známá také jako spánek s pomalými vlnami, se vyznačuje pomalejší srdeční frekvencí a nižší VST. Hluboký spánek podporuje relaxaci, fyzickou obnovu a regeneraci.
3) REM spánek
Během spánku ve fázi REM je aktivita mozku vysoká, oči se rychle pohybují a svaly jsou téměř paralyzované. Během této fáze se obvykle zdají sny. Během spánku REM, který je spojen s živým sněním a zvýšenou mozkovou aktivitou, se VST obvykle zvyšuje ve srovnání s fázemi lehkého a hlubokého spánku.

> HISTORIE HODNOT
Místo grafu historie nočních hodnot VST (ten zde nenajdete) si na časové osy spánku můžete zobrazit graf hodnot "Stav VST" a "Skóre" (spánku) za 7 dní nebo 4 týdny. U 1 roku uvidíte jen skóre spánku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.