Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN: 6) PULZNÍ OXYMETR - MĚŘENÍ A VÝSLEDKY

☊ Pulzní oxymetr je senzor, který měří okysličení krve SpO₂. (neboli saturace krve kyslíkem) udávané v procentech. Saturace kyslíkem je klíčovým ukazatelem toho, jak dobře plíce pracují. Hladina kyslíku může být ovlivněna nadmořskou výškou (např. špatnou aklimatizací), aktivitou (např. nadměrný výkon) a zdravím jednotlivce (např. Covid). 
Články - Garmin
Na blogu nepoužívám reklamy, Pokud se vám blog líbí nebo vám pomohl, budu rád, když mi koupíte kávu :)

 6) PULZNÍ OXYMETR - MĚŘENÍ A VÝSLEDKY

OBSAH
A) AUTOMATICKÉ MĚŘENÍ SATURACE KRVE KYSLÍKEM

A) AUTOMATICKÉ MĚŘENÍ SATURACE KRVE KYSLÍKEM

Kvůli velké náročnosti na baterii, měření pulzním oxymetrem po celý den, prakticky nikdo nepoužívá. Pokud ano, tak jen přes noc.

Na výsledky měření se můžete podívat v aplikaci Connect, kde najdete také další podrobnosti.
» Connect → Více (vpravo dole) → Statistiky zdraví → Pulzní oxymetr.
Najdete tu denní průměrnou hodnotu SpO₂, graf historie měření za 7 dní a 4 týdny a
hladiny kyslíku během spánku. 
Pod grafem najdete výsledky měření hladiny kyslíku během spánku jednotlivých dnů. Podrobnosti se dozvíte po vybrání zvoleného dne. (více pod grafikou).
Po vybrání dne, budete přesměrování na stránku "Skóre spánku" kde se můžete podívat na hodnoty hladiny kyslíku na časové ose spánku.
K hodnotám hladiny kyslíku v krvi během spánku se dostanete také přes "Statistiky zdraví"
» Connect → Více (vpravo dole) → Statistiky zdraví → Režim spánku → Otevře se vám karta "Skóre spánku".

1) ZÁZNAM PULZNÍ OXYMETRIE BĚHEM SPÁNKU

Pod časovou osou spánku vyberte "Pulzní oxymetr" (listujte doprava)
Na grafu časové osy spánku, se vám poté zobrazí záznam z měření pulzní oxymetrie za noc ve vzájemné vztahu se spánkovým režimem (hluboký, lehký, REM, vzhůru).

2) METRIKY PULZNÍ OXYMETRIE BĚHEM SPÁNKU

Pod časovou osou spánku se nachází "Metriky spánku", kde mezi 8 metrikami mimo jiné uvidíte Průměr SpO₂ a Nejnižšší SpO₂ za dobu ve spánku.

3) STATISTIKY PULZNÍ OXYMETRIE ZA 7 DNŮ NEBO 4 TÝDNY

Na časové osy spánku si můžete zobrazit graf hodnot "Pulzní oxymetrie" a "Skóre" (spánku) za 7 dní nebo 4 týdny. U 1 roku uvidíte jen skóre spánku.
Měření pulzním oxymetrem můžete aktivovat ručně otevřením doplňku pulzního oxymetru. Přesnost měření se může lišit podle krevního toku, umístění hodinek na zápěstí a podle toho, zda jste v klidu.

Doplněk pulzního oxymetru zobrazuje nejnovější procentuální hodnotu nasycení krve kyslíkem, graf průměrných hodnot za hodinu během posledních 24 hodin a graf vaší změny nadmořské výšky za posledních 24 hodin.
Ve svém účtu Garmin Connect si pak můžete zobrazit další podrobnosti o hodnotách z pulzního oxymetru, například trendy za několik dní (viz výše).
Poznámka: Stručný doplněk pulzního oxymetru budete možná muset přidat do seznamu stručných doplňků.
Pokud ho tedy nenajdete v doplňcích mezi např. spánkem nebo statistikou zdraví, přejeďte dolů na symbol tužky (ukáže se poté nápis upravit). Potvrďte a hledejte mezi dalšími doplňky. Pokud ani zde ho nenajdete, jeďte dále níže až na "+ Přidat", kde je poslední možnost tento doplněk najít.

C) PULZNÍ OXYMETRIE (Pulse Ox) - OTÁZKY A ODPOVĚDI

> CO JE PULZNÍ OXYMETR
Pulzní oxymetr je senzor, který měří saturaci krve kyslíkem SpO₂, neboli okysličení krve, udávané v procentech. Hodinky měří kyslík v menších (periferních) cévách v pokožce. Hodinky nepoužívají k měření průchodu světla skrz prst, ale odrazu od hemoglobinu, jehož množství ovlivňuje například i barvu krve (čím více kyslíku, tím světlejší krev).
Saturace kyslíkem je klíčovým ukazatelem toho, jak dobře plíce pracují. Hladina kyslíku může být ovlivněna nadmořskou výškou (např. špatnou aklimatizací), aktivitou (např. nadměrný výkon) a zdravím jednotlivce (např. Covid).

» Senzor hodinek měří saturaci krve kyslíkem tak, že svítí na pokožku zápěstí a sleduje, kolik světla tkáň pohltí. Oproti snímači tepové frekvenci, který prosvěcuje kůži zeleným světlem, pulzní oxymetr používá k měření kombinaci červeného a infračerveného světla v optickém snímači na zadní straně (nejde o laser). Obě LED diody na pokožce zápěstí prosvítí kůži, tkáně, ale také krev (arteriální, žilní i kapilární).

> JAKÁ JE OBVYKLÁ HODNOTA SATURACE KRVE KYSLÍKEM
» U zdravého člověka činí 95-99 %. U seniorů je za normální hladinu považováno 93 %.
» Hodnoty pod 92 % jsou považovány za znepokojivé, protože to může být známka hypoxie, což je stav, kdy se do tkání těla nedostane dostatek kyslíku. U covid-19 pozitivních pacientů se hodnoty mohou pohybovat právě pod touto hranicí, u spánkové apnoe je kolem 90%.
» Pokud hladina saturace krve kyslíkem klesne na 88 % nebo níže, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.
» Pokud saturace klesá pod 80 %, jde o kritický stav, který se projeví během několika desítek minut.
» Při hodnotách menších než 60 % hrozí bezprostřední kritická desaturace a ztráta vědomí.

> JAK PŘESNÉ JE MĚŘENÍ NA HODINKÁCH
Počítejte s tím, že měření hodinkami není úplně přesné. Celková přesnost se pohybuje kolem 80%.

» Možnosti měření pulzním oxymetrem se u jednotlivých zařízení Garmin liší. Různá zařízení umožňují jednorázový odečet hodnoty SpO₂, měření SpO₂ během spánku nebo nastavení na pravidelná měření hodnoty SpO₂.
» Některá zařízení monitorují SpO2 pouze po dobu čtyř hodin v rozsahu spánku, který jste zadali v aplikaci Garmin Connect (např. Lily, vivosmart 4 a vivomove 3 a 3S).

> PŘÍČINY MENŠÍCH HODNOT HLADINY KYSLÍKU V KRVI
1) Nadmořská výška: Vliv větší nadmořské výšky při alpských sportech a expedicích.
2) Nashromážděná únava: Při hodnotě SpO₂ kolem 90 % trpí buňky nedostatkem kyslíku, což se projevuje nashromážděním únavy a tělo si žádá odpočinek.
3) Zdravotní problémy.

> CO OVLIVŇUJE MĚŘENÍ SATURACE KRVE KYSLÍKEM
Na měření má také vliv hned několik aspektů, například nepravidelné údery srdce, tmavá pigmentace kůže, jak se vám prokrvují končetiny nebo jak dobře sedí náramek s optickým senzorem na ruce (když budou příliš škrtit ovlivní průtok krve, když budou zase moc povolené měřící čidlo se bude pohybovat a nebude zaznamenávat přesně).

> JAK PŘIROZENĚ ZVÝŠIT MNOŽSTVÍ KYSLÍKU V KRVI
» Pobyt na čerstvém vzduchu: Otevřením oken nebo procházkou venku můžete zvýšit množství kyslíku, které vaše tělo přivádí, což zvyšuje celkovou hladinu kyslíku v krvi.
» Přestat kouřit: Již dva až tři týdny poté, co přestanete kouřit, se váš krevní oběh pravděpodobně výrazně zlepší. Po jednom až devíti měsících se vaše dušnost sníží. Oba tyto aspekty přispívají ke schopnosti vašeho těla přijímat více kyslíku.
» Procvičování dechových cvičení: Jednoduchá dechová cvičení, jako je dýchání se sevřenými rty a hluboké břišní dýchání, mohou otevřít vaše dýchací cesty a zvýšit množství kyslíku v krvi.

> JAKÝ VLIV MÁ MĚŘENÍ PULZNÍM OXYMETREM NA BATERII HODINEK
Pokud máte zapnutý pulzní oxymetr po celý den, počítejte s tím, že se výrazně sníží výdrž baterie mezi jednotlivými nabitími. Měření saturace krve kyslíkem ve spánku už je pro některé lidi akceptovatelné.

> PROČ DÉLKA MĚŘENÍ OXYMETREM VE SPÁNKU NEODPOVÍDÁ SKUTEČNÉ DÉLCE SPÁNKU
Když spíte, hodinky automaticky detekují váš spánek, to ovšem neplatí pro pulzní oxymetr, který měří hladinu kyslíku v krvi jen ve vámi nastavené době spánku a času probuzení.
Příklad:
Pokud máte nastavenou dobu spánku např. 21:00 - 5:00 hodin, pulzní oxymetr vám bude měřit hladiny kyslíku (SpO₂) jen v tento čas. Pokud si tedy pospíte trochu déle, např. do 6:00, žádné měření už v této době probíhat nebude a vy tak na grafu v Connect uvidíte hodnoty naměřené jen do 5:00 hodin.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.