Přeskočit na hlavní obsah

VRBNO POD PRADĚDEM - KAMZIČÍ SKÁLA - MEDVĚDÍ VRCH (1216 M.) - PYTLÁK (1040 M.) - VRBNO P.P.

Jeden z podzimních výletů do Jeseníků patřil trase mimo civilizaci. Z Vrbna pod Pradědem jsme se nejdříve vydali po Solné cestě směrem ke Kamzičí skále, která nabízí pěkný výhled na Praděd. Zpáteční cesta vedla po pěšinách mimo značené turistické trasy, přes Medvědí vrch, vrch Pytlák a kolem Františkovy chaty a kaple Panny Marie Sněžné zpátky do Vrbna p.P.
Na blogu nepoužívám reklamy, Pokud se vám blog líbí nebo vám pomohl, budu rád, když mi koupíte kávu :)

VRBNO POD PRADĚDEM - KAMZIČÍ SKÁLA - MEDVĚDÍ VRCH (1216 M.) - PYTLÁK (1040 M.) - VRBNO p.P.

Z vlakového nádraží ve Vrbně pod Pradědem (cca 510 m.) míříme do místní části Železná. Po zelené turistické trase pokračujeme západním směrem, v blízkosti silnice na Vidly.
U osady Bílý Potok se stáčíme po lesní asfaltové cestě Solná cesta na sever. V průřezu mezi stromy se nám v dáli objevuje poprvé Praděd.
Procházíme kolem odbočky k zřícenině hradu Rabenštejn, ale z předchozích cest víme, že tam není nic zajímavého a pokračujeme k nedaleké Kamzičí skále.
Kamzičí skála (cca 910 m.) se tyčí vysoko nad údolím Bílého potoka. Spadá prudce dolů do údolí, takže se z tohoto místa stalo vyhledávané vyhlídkové místo.
Z Kamzíčí skály se otevírají jižním směrem krásné výhledy k Pradědu (1492 m.) nejvyšší hoře Hrubého Jeseníku. Z bližších vrcholů lze vidět např. Jelení kámen (928 m.), Karliny kameny (1079 m.) a Černý vrch (1202 m.). Vlevo od Pradědu pak Žárový vrch (1094 m.) a Lyra (1092 m.)
Pod vrchem Medvědí louka opouštíme zelenou turistickou trasu a již po neznačených cestách se stáčíme zpátky (cca 6 km od Vrbna p.P.). 
První zastávku máme na nedalekém Medvědím vrchu (1216 m.). Vrchol je v dost zarostlé oblasti, tak jej můžete snadno minout (záleží jak je les v daném období prosekaný). Na vrcholu je geodetický bod a dřevěná socha medvěda (aktuálně je natřena na hnědo). Na skalce u sochy lidé nechávají také plyšové medvědy.
Z Medvědího vrchu (1216 m.) začínáme pomalu klesat užší lesní pěšinou, která nás bude provázet po větší dobu našeho sestupu.
Hned kousek pod vrcholem je první částečný a vlastně jediný výhled na východní stranu.
Asi po 150 metrech přicházíme k menšímu kamenitému vrchu.
Nabízí výhled na masiv Hrubého Jeseníku.
Naše kroky míří kolem Jánské chaty a po zhruba dvou kilometrech jsme u odbočky, od které je to zhruba 100 metrů ke skalnatému vrchu Pytlák (1040 m.). Cesta na vrchol není náročná, jen se musíte vypořádat s množstvím drobných skalek a balvanů. 
Vrchol Pytlák je jedna celistvá skála vysoká 15 – 20 metrů, přičemž jeho jižní a jihozápadní svahy vrchu jsou, oproti naší východní trase na vrchol, velmi prudké.
Vrch Pytlák nabízí panorama Hrubého Jeseníku. Směrem od Rýmařova lze vidět např. Vysokou holi, Praděd, od Červenohorského sedla pak v.n. Dlouhé stráně.
Z vrchu Pytlák je to kousek k vrchu Loupežník, kde se nachází v zalesněné oblasti izolovaná skála, vystupující asi 10 m. nad okolní terén. To se nám ale nezdá zajímavé a pokračujeme v další cestě.

Prudkou cestou, po širší lesní cestě, scházíme k zmodernizované hájence Františkova chata (cca 822 m.). Ta je přístupná autem a zřejmě dnes slouží pro rekreaci určité skupiny lidí.
Od chaty procházíme oblastí s pokácenými stromy (aktuálně to bude vypadat asi již jinak).
Na kraji osady Železná, části obce Vrbno p.P. se zastavujeme u kaple Panny Marie Sněžné (cca 704 m.), která leží na kraji lesa a je odtud v dáli vidět Vrbno pod Pradědem.
Původní kaple byla na tomto místě postavena v roce 1878, v nynější podobě je od roku 2013. Interiér je strohý, ale v době naší návštěvy i zajímavý :).
Po loukám scházíme, přes osadu Železná, zpět na vlakové nádraží. Čekárna je zde bohužel zavřená a tak se musíme schovat do jedné z místních restaurací.
> SHRNUTÍ
Vzdálenost: 21,5 Km
Nastoupáno/Sestoupáno: 780 metrů
Čas pohybu: 5:30 hodin (Strava) / 4:40 (Garmin)
Celkový čas: 7:17 hodin
Průměrné tempo pohybu: 12:22 /Km
Průměrné tempo:
19:05 Km
Cesta: nahoru lesní asfaltová cesta, zpátky nezpevněné lesní cesty, pěšiny.
Možnost občerstvení: jen ve Vrbně p.P.
> FOTOGALERIE
- Fotoalbum Google
- Zonerama
> TRASA
- www.strava.com/activities/6187899881
- https://mapy.cz/s/dorakejeha
> VÝŠKOVÝ PROFIL

> MAPA
Mapy.cz:
Ride with GPS:
(V mobilu bývá problém s načtením trasy).
Kliknutím na ikonku fotoaparátu na mapě, se vám zobrazí fotka místa.
> ZDROJE/ODKAZY

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.